Keskosvauvan syntymä on usein yllättävä ja monenlaisia tunteita herättävä tilanne myös isovanhemmille, ystäville ja muille läheisille. Keskosvauva on voinut syntyä perheeseen ennakoimatta tai niin, että keskosuus on voitu aavistaa etukäteen. Vaikka tuleva äiti olisi ollut raskauskomplikaatoiden vuoksi pitkäänkin sairaalahoidossa, on keskosvauvan syntyminen silti uusi ja yleensä hämmentävä tilanne sekä perheelle että läheisille.

Läheisiltä saatu tuki on keskosen vanhemmille tärkeää

Keskosvauvan syntyminen on vanhemmille yleensä kriisi, joka kuormittaa ja herättää monenlaisia tunteita, kuten pelkoa ja epävarmuutta tulevaisuudesta. Toisaalta elämään mahtuu myös suurta onnea ja kiitollisuutta lapsen pienistäkin edistysaskeleista. Keskosvauvan vanhemmat viettävät yleensä paljon aikaa sairaalassa vauvan luona. Kotiutumisenkin jälkeen ennenaikaisesti syntynyt vauva on yleensä keskimääräistä vaativampi hoidettava esimerkiksi itkuisuuden tai sairauksien vuoksi.

Keskosvauvan sairaala-aika ja usein myös arki kotiutumisen jälkeen poikkeaa monella tavalla siitä, millaista arki olisi täysiaikaisena ja terveenä syntyneen vauvan kanssa.

Perheiden tuen tarve vaihtelee ja riippuu mm. vauvan tilanteesta ja siitä, onko perheessä isompia sisaruksia. Vanhemmat voivat kaivata kuuntelijaa ja heitä voi auttaa arjen asioissa esimerkiksi tekemällä ruokaa ja käymällä kaupassa. Jos perheessä on isompia sisaruksia, tarvitsee perhe yleensä apua heidän hoitamisessaan ja huomioimisessaan. Keskosvauvan vanhemmille kannattaa myös tarjota mahdollisuus huolehtia omasta hyvinvoinnistaan esimerkiksi tarjoamalla hengähdyshetkiä sairaala-aikana tai hoitamalla vauvaa kotiutumisen jälkeen.

Kokosimme muutamia vinkkejä, jotka auttavat tuoreita keskosvauvan vanhempia ja tukevat sekä lapsen että koko perheen hyvinvointia.

Voinko onnitella keskosvauvasta?

  • Kyllä voi. Keskosvauvan saanutta perhettä saa ja kannattaakin onnitella vauvasta. Kortit, kukat ja muut muistamiset ovat tärkeitä keskosvauvan tuoreille vanhemmille. Hyvä tapa on esimerkiksi onnitella uudesta perheenjäsenestä ja toivottaa voimia sairaala-aikaan.

Miten voin tukea keskosvauvan saanutta perhettä?

  • Kysy perheen kuulumisia ja ole kiinnostunut sekä vauvan että vanhempien voinnista. Jos vanhemmat eivät juuri sillä hetkellä voi tai jaksa olla yhteydessä, voit kertoa olevasi käytettävissä sitten, kun vanhemmat kaipaavat apua tai kuulevia korvia. Vauvan lisäksi on tärkeää huomioida molempien vanhempien vointi ja jaksaminen.
  • Suhtaudu keskosvauvan saaneeseen perheeseen ja vanhempiin kuten muihin vasta vauvan saaneisiin perheisiin. Vaikka vauva-aika poikkeaakin tavanomaisesta, voivat vanhemmat odottaa ja ilahtua tavallisista, vauva-aikaan kuuluvista asioita. Voit kutsua keskosvauvan saaneen ystäväsi kahville tai mennä tapaaman häntä sairaalan kahvioon. Myös babyshowerin tai varpajaiset voi järjestää joko vauvan sairaala-aikana tai kotiutumisen jälkeen, jos äiti tai isä niin haluaa.
  • Jos perheessä on muitakin lapsia, keskosvauvan sairaala-aika voi kuormittaa perheen arkea ja jaksamista erityisen paljon. Voit tarjota apuasi esimerkiksi lapsen hoitamiseen, kaupassa käyntiin tai muihin arkea helpottaviin asioihin.
  • Perhe voi tarvita tukea myös vauvan kotiutumisen jälkeen. Perheen kuulumisia ja avun tarvetta kannattaa kysyä myös kotiutumisen aikaan ja sen jälkeen.
  • Kysy perheeltä, kuinka voit olla avuksi.
  • Jos vanhemmat empivät keskosvauvan hoitoon jättämistä, voit kutsua itsesi kylään ja passittaa vanhemmat vaikka nukkumaan tai ulkoilemaan. Keskosvauva voi tarvita lääkkeitä tai erityistä korviketta. Perehdy vanhempien toiveisiin lapsen hoitoon liittyen.
  • Voit vinkata vertaistuesta, Kevyen nettisivuista ja sosiaalisen median kanavista.

Keskosvauvan infektioherkkyys

  • Keskosvauvat ovat herkkiä infektioille, ja tavallinenkin flunssa voi viedä keskosena syntyneen vauvan sairaalahoitoon ja jopa uhata vauvan henkeä. Kunnioita siis perheen toivetta käsihygieniasta ja vieraile vain täysin terveenä perheessä, jossa on keskosvauva.

Keskosvauvan kehitys

  • Jokainen keskosvauva vauva kehittyy omaan, yksilölliseen tahtiinsa. Useimmiten keskosvauva kotiutuu lasketun ajan tietämillä, mutta joku voi päästä kotiin aikaisemmin, kun taas toisella voi mennä sairaalassa huomattavasti pidempään.
  • Keskosvauvan kehittyminen ei vastaa täysiaikaisena syntyneen vauvan kehitystä. Keskosvauvan kehitystä seurataan lasketun ajan perusteella. Jos vauva on syntynyt 2 kuukautta ennen laskettua aikaa, 6 kuukauden iässä hänen kehitysikänsä on 4 kuukautta.