Maailmanlaajuista keskoslasten päivää vietetään vuosittain 17. marraskuuta.  Tarkoituksena on kiinnittää huomiota siihen, että maailmassa jopa joka kymmenes lapsi syntyy keskosena.  

Keskoslasten päivänä valaistaan violetiksi kuuluisia maamerkkejä eri puolilla maailmaa. Myös Suomessa valtakunnallinen valaisutempaus on järjestetty useana vuonna, jolloin kohteina ovat olleet mm. teattereita, siltoja radiomastoja ja ostoskeskuksia. Halutessasi voit ehdottaa meille sopivaa valaisukohdetta tai valokuvata valaistuja kohteita jakaen kuvia niistä sosiaalisessa mediassa. Lisäksi kuka tahansa voi osallistua väriteemaan pukeutumalla violettiin tai valaisemmalla jonkin kohteen violetilla värillä.

Vuonna 2022 Keskosperheiden yhdistys Kevyt on päättänyt osallistua energiansäästötalkoisiin ja pidättäytyä valaisutempauksesta. 

Päivän tunnusväri violetti kuvaa keskoslasten herkkyyttä ja erityisyyttä.

Keskoslasten päivän tapahtumat

Keskosperheiden yhdistys Kevyt järjestää Suomessa vuosittain keskoslasten päivänä tapahtuman vaihtuvalla teemalla. Tapahtumassa julkistetaan myös Vuoden keskosvaikuttajan palkinnon saaja. Tapahtumiin ovat tervetulleita kaikki, joita keskosuus on koskettanut jollakin tavalla. Tapahtumia voi tukea osallistumalla Kevyen rahankeräykseen.

Lukuisat toimijat järjestävät paikallisia tapahtumia eri puolilla maata keskoslastenpäivänä. Päivä saa myös yleensä runsaasti näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.