Kun perheeseen on mahdollisesti syntymässä keskonen, epätietoisuus, huoli ja pelko lapsen menettämisestä tuo pintaan monenlaisia tunteita. Muista, että kaikki tunteet ovat sallittuja ja ovat luonnollisia tilanteessa, jossa raskauteen ja vauvan vointiin liittyy huolta.

Keskusteluapua ammattilaisten ja vertaistuen kautta

Keskustelu on usein paras tapa käsitellä vaikeitakin tunteita. Voit pyytää keskusteluapua neuvolan tai sairaalan kautta, mutta useimmille myös vertaistuki on hyvin tärkeää. Sivulta www.kevyt.net/tukitoiminta saat lisätietoa vertaistuesta ja kannattaa seurata myös Kevyen somekanavia ja keskustelua Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. Kevyellä on myös kaikille riskiraskausodottajille tarkoitettu anonyymi keskustelupalsta osoitteessa forum.kevyt.net. Lisätietoa keskustelupalstasta ja rekisteröitymisestä www.kevyt.net/keskustelupalsta/

Kuuntele terveydenhuollon ohjeita

Lääkärin, hoitajien ja neuvolan ohjeisiin tulee suhtautua vakavasti. Jos lääkäri suosittelee sinulle vuodelepoa, ota lääkärin sanat vakavasti ja lepää. Jokainen päivä kohdussa on tärkeä vauvan kasvamiselle ja kehittymiselle. Riskit vauvan menehtymiselle ja terveydellisille ongelmille vähenevät päivä päivältä. Jos joudut jäämään vuodelepoon kotiin tai sairaalaan, pidä yhteyttä ulkomaailmaan ja pyydä läheisiä ja ystäviä käymään.

Tietoa keskosuudesta

Kun hankit tietoa keskoshoidosta, hoidon tuloksista ja selviytymistodennäköisyyksistä, keskity lukemaan suomalaisia nettisivuja, artikkeleita ja tarinoita. Suomi on edelläkävijä keskoshoidossa ja useissa muissa maissa hoito ei ole niin pitkälle kehittynyttä kuin Suomessa. Kannattaa myös muistaa, että myös Suomessa keskoshoito on kehittynyt viime vuosina hurjaa vauhtia, joten vanhat tiedot ja tarinat eivät välttämättä vastaa tämän päivän tilannetta. Myös sosiaalisessa mediassa ja anonyymeilla keskustelupalstoilla kerrottuihin tarinoihin ja vinkkeihin kannattaa aina suhtautua kriittisesti. Omasta tilanteestasi saat parhaiten tietoa sinua hoitavalta taholta, sairaalasta tai neuvolasta.
Mikäli sinulla on mahdollisuus, käy etukäteen hoitajan tai lääkärin opastamana tutustumassa
vastasyntyneiden teho-tai valvontaosastolla. Kysele rohkeasti kaikkea mahdollista keskosten hoidosta ja toimenpiteistä ja siitä mitä keskoselle tapahtuu, kun hänet tuodaan osastolle. Tieto siitä, miten hyvää hoitoa vauva tulee saamaan, helpottaa tulevan kohtaamista jo ennen vauvan syntymää.

Tee asioita, joista tulee hyvä mieli

Jos on tiedossa, että perheeseen syntyy keskonen, kannattaa toteuttaa uuden perheenjäsenen syntymään liittyviä käytännön asioita, joista tulee hyvä mieli. Voit esimerkiksi hankkia valmiiksi vauvakirjan ja kirjoittaa ajatuksia raskausajasta, pohtia vauvan nimeä tai halutessasi tehdä pieniä arkeen liittyviä hankintoja. Raskauden edetessä konkreettiset, hyvää mieltä tuottavat asiat tukevat mielessäsi ajatusta, että vaikka perheeseen on syntymässä keskonen, hän on myös vauva, uusi perheenjäsen.