Vaikeasta alusta huolimatta luota itseesi vanhempana. Omalle lapsellesi olet paras mahdollinen vanhempi. Kukaan muu ei voi sanoa, minkälainen vanhempi sinun pitäisi olla. Sinä tunnet lapsesi parhaiten, ja jos huomaat että kaikki ei ole normaalisti, kerro terveydenhuollon henkilöstölle. On myös hyvä muistaa, että aina keskosuuden syyt eivät selviä ja olet vanhempana tehnyt parhaasi, mitään ei olisi voinut tehdä toisin.

Tukea vertaisilta ja ammattilaisilta

Vertaistuella on keskosuuden koskettaessa korvaamattoman tärkeä merkitys. Tutustu Kevyen verkkosivuihin www.kevyt.net ja seuraa Kevyen Facebook-, Instagram- ja Twitter-sivuja. Kevyen sivuilta ja somesta löydät lisätietoa vertaistuesta ja yhdistyksen muusta toiminnasta. Facebookin keskusteluryhmistä voit löytää muita keskosperheitä jakamaan kokemuksia. Lähde rohkeasti mukaan vertaistukitapahtumiin. Tapahtumia kannattaa seurata verkkosivuillamme
www.kevyt.net/tukitoiminta. Kevyt on myös julkaissut kirjan Kevyt Pienokainen, josta voit lukea muiden keskosperheiden tarinoita.

Vertaistuen ja terveydenhuollon henkilökunnan lisäksi kannattaa hyödyntää myös terapeuttista keskusteluapua. Jos vanhemman jaksaminen on äärirajoilla, on keskusteluavun ja tuen saaminen tärkeää. Sairaalassa apua voi pyytää sairaalan sosiaalityöntekijältä, sairaalapastorilta tai psykiatriselta sairaanhoitajalta, jolle lasta hoitava lääkäri tekee lähetteen. Useilla paikkakunnilla neuvolassa on mahdollista pyytää keskusteluaika neuvolapsykologille tai perheneuvojalle, joka tulee perheitä erilaisissa tilanteissa.

Pidä huolta itsestäsi

Pidä huolta omasta jaksamisestasi. Sairaalassa pidetään vauvasta hyvää huolta, mutta on vauvankin kannalta tärkeää, että pidät myös itsestäsi huolta. Jos koet olevasi väsynyt, lepää aina kun se on mahdollista ja kotiutumisen jälkeen käytä vauvan päiväuniajat hyvällä omallatunnolla kotitöiden sijaan lepäämiseen/nukkumiseen. Muista, että puolisosi voi kokea keskosuuteen liittyvät tunteet eri tavalla, eikä ole väärää tapaa reagoida oman lapsen keskosuuteen. Molemmat vanhemmat ovat lapsellenne tärkeitä. Ota käyttöön kaikki apukeinot ja -välineet, joista voisi olla apua oman arkesi helpottamiseen. Näitä voi olla esimerkiksi pyörillä liikuteltava sänky, tuttipullosterilaattori, hyvä imetystyyny, kantoliina tai -reppu jne.

Läheisten tuki ja apu on myös tärkeää

Pyydä ja ota apua vastaan. Haastavassa elämäntilanteessa läheisten tuki ja apu on erityisen tärkeää, ja kannattaa pyytää ja ottaa vastaan esimerkiksi lastenhoitoapua ja apua kotitöissä ja muissa arjen järjestelyissä. Kotiutumisen jälkeen hyödynnä myös mahdollisuuksien mukaan kotikuntasi tarjoamat perheiden palvelut, kuten kotiapu.

Myös taloudellisen tuen vaihtoehtoihin kannattaa tutustua

Keskosen vanhempana voit olla myös oikeutettu joihinkin tai useisiin eri taloudellisiin tukiin, kuten erityishoitorahaan tai pidennettyyn vanhempainrahaan. Lisätietoa tuista löydät Kevyen verkkosivuilta www.kevyt.net/keskosperheiden-tuet.