Keskoslasten päivää vietetään lauantaina kymmenettä kertaa – Violetti valaistus Jyväskylässä, Kuopiossa ja Lahdessa

posted in: Uutiset | 0


Maailmanlaajuista keskoslasten päivää juhlistetaan lauantaina 17.11. Tämä on kymmenes kerta, kun teemapäivää vietetään maailmanlaajuisesti.

Valaisemalla violetiksi kuuluisia maamerkkejä eri puolilla maailmaa halutaan kiinnittää huomiota siihen, että jopa joka kymmenes lapsi syntyy keskosena. Violetti väri kuvaa keskoslasten herkkyyttä ja erityisyyttä.

Suomessa valtakunnallinen valaistustempaus järjestetään nyt viidettä kertaa ja sen takana on valtakunnallinen Keskosperheiden yhdistys Kevyt. Violetiksi valaistaan Ylistön silta Jyväskylässä, Kuopion kaupunginteatteri ja Matkuksen ostoskeskus Kuopiossa sekä radiomastot Lahdessa. Kuka
tahansa voi osallistua väriteemaan pukeutumalla violettiin.

Perhekeskeisellä hoidolla positiivisia vaikutuksia lapseen, perheeseen ja yhteiskuntaan

Tänä vuonna keskoslasten päivän teemana on perhekeskeinen hoitotyö. Laaja tutkimusnäyttö tukee keskosten sairaalahoidon perhekeskeisyyttä.

 – Se, että vanhemmat voivat osallistua lapsen hoitoon sairaalassa esimerkiksi pitämällä lasta säännöllisesti kenguruhoidossa, on tutkimusten mukaan monenlaista hyötyä. Se vaikuttaa keskoslapsen vointiin sairaala-aikana ja myöhempään kehitykseenkin, kertoo Keskosperheiden yhdistyksen puheenjohtaja Satu Ramsland.

Perhekeskeinen hoitomalli tukee perheen varhaisen vuorovaikutuksen syntymistä ja vaikuttaa myönteisesti sekä lapsen että vanhempien hyvinvointiin.

 – Toisaalta perhekeskeinen hoito voi myös kuormittaa vanhempia, sillä sairaalassa voi joutua viettämään pitkänkin ajan ja keskosvauvan synnyttyä tilanne on vanhemmille usein monestakin näkökulmasta erityisen kuormittava ja stressaava. Vanhempien tuleekin tarvittaessa saada tukea omaan jaksamiseensa. Erityisesti silloin, jos perheessä on muita lapsia, tarvitaan apua myös arjen järjestelyihin, muistuttaa Satu Ramsland.

Uusi Kevyt Pienokainen -kirja yhdistää vanhempien ja hoitoalan ammattilaisten tiedon

Kevyt julkaisee keskoslasten päivänä uuden Kevyt Pienokainen -kirjansa. Kirjassa on yhteensä yli 30 artikkelia keskosperheiltä sekä tutkijoilta ja ammattilaisilta. Kirjan tarkoituksena on tuoda tietoa, vertaistukea ja toivoa keskosperheille ja auttaa ammattilaisia ymmärtämään perheiden näkökulmaa.

Kirjan julkaisutilaisuus järjestetään Helsingissä. Samassa tilaisuudessa palkitaan myös yhdistyksen valitsema Vuoden keskosvaikuttaja.

Keskosperheiden yhdistys Kevyt järjestää tänä vuonna oman keskoslastenpäivän tapahtumansa Helsingissä. Sairaalat ja muut järjestöt järjestävät lisäksi omia tapahtumiaan eri puolilla Suomea.