Vuoden 2017 keskosvaikuttaja on kuntoutusohjaaja Marjatta Heikka

posted in: Uutiset | 0

Helsingin Lastenklinikalla työskentelevä kuntoutusohjaaja Marjatta Heikka on vuoden 2017 keskosvaikuttaja. Heikka tukee kotikäynneillä perheitä, joiden keskosvauva on kotiutunut pitkän sairaalahoidon jälkeen.

Vuoden keskosvaikuttajan palkitsee valtakunnallinen Keskosvanhempien yhdistys Kevyt. Keskosvanhemmat kiittävät Heikkaa reippaasta ja napakasta suhtautumisesta ja rautaisesta ammattitaidosta, joka on auttanut voittamaan keskosvauvan kotihoitoon ja kehitykseen liittyvät epävarmuuden ja pelot.

Marjatta Heikka on tehnyt kuntoutusohjaajan työtä jo lähes 12 vuoden ajan ja ehtinyt tuona aikana kohdata satoja keskosperheitä. Pienenä keskosena syntyneellä vauvalla perheineen saattaa olla takana kuukausien pituinen sairaalataival. Kuntoutusohjaaja käy perheiden kotona ja on heihin yhteydessä myös puhelimitse.

– Haluan tukea vanhempia, jotta jokainen perhe löytäisi mahdollisimman pian omanlaisensa arjen sairaalarutiinien jälkeen. Vanhemmat kaipaavat rohkaisua luottaa omiin ajatuksiinsa siitä, mitä vauva viestii pienillä teoillaan, syökö hän riittävästi, voiko hyvin, kasvaako sopivasti, miten kehitys etenee, Heikka luettelee.
– Kannustan vanhempia luottamaan itseensä vauvansa parhaina asiantuntijoina. Toivon, että tarjoan matalan kynnyksen kontaktia, ettei kukaan jää asioiden kanssa yksin.

Kotiutumisvaiheessa keskosvauva saattaa tarvita vielä nenämahaletkua syömisen tueksi. Vauva voi myös kotiutua lisähapen kanssa, jolloin kotiin tarvitaan kotihappihoidon toteutukseen apuvälineitä. Tukea ja ohjausta tarvitaan tyypillisemmin ensimmäisten viikkojen ajan kotiutuksesta, mutta se voi jatkua koko ensimmäisen vuoden ajan kehitysseurantakäyntien välissä.

Heikan tähänastisen uran aikana keskoshoito on muuttunut jonkin verran. Esimerkiksi keskosten sairaalahoitojaksot ovat lyhentyneet.
– Keskosvauva voi kotiutua nykyään jo 35 raskausviikkoa vastaavassa iässä, joka voi olla sangen pian syntymän jälkeen. Vanhemmat voivat olla hämmentyneitä ennenaikaisesta syntymästä ja toisaalta vauvan nopeasta toipumisesta ja pääsystä kotiin, hän tietää.
– Tai sitten kotiutus syystä tai toisesta pitkittyy, ja huoli vauvan kasvusta ja kehityksestä painaa mieltä vielä kotonakin.

Vuoden keskosvaikuttaja valittiin nyt kahdeksannen kerran. Kevyt on valinnoillaan halunnut nostaa esiin ajankohtaisia ja ansioituneita henkilöitä keskosten hoitoon liittyvissä asioissa.
– Haluamme tänä vuonna kiinnittää palkinnolla huomion siihen, miten merkittävää vauvaperhetyö on keskosperheille. Vauvan hoidon tukeminen ja kehityksen seuraaminen kotona sekä perheen jaksamisessa auttaminen ovat valtavan tärkeitä asioita, sanoo Kevyen puheenjohtaja Satu Ramsland.

Palkitseminen on osa maailmanlaajuisen keskoslasten päivän viettoa Suomessa.